Nazaj na potovalne nasvete

Ugodno vozovnico podražijo dodatni stroški

07. dec. 2021
Ksenija
Banner IATA R753 Who is responsible Airline or airport a ice airport operations min

Se še spomnite, ko si pri linijskih letalskih družbah preprosto kupil vozovnico za ekonomski razred, v katero je bilo vključeno vse: izbira sedeža, obrokov, pijače in velikodušna prostornina za oddano prtljago. Če danes pri rezervaciji letalskih vozovnic ne pogledaš natančno, pa se hitro lahko zgodi, da krepko doplačaš.

Celo za rezervacijo normalnih sedežev so klasične letalske družbe tudi na dolgih progah začele dodatno zaračunavati. Rezervirani sedež XL in prekomerna prtljaga na dolgih progah prav tako staneta zajete kupček denarja. V zadnjem času so tudi linijske družbe, ki letijo na dolgih progah, uvedle doplačila za vse mogoče. Po vzoru nizkocenovnih letalskih družb se za izpis na prvih mestih na spletnih straneh, kjer kupci lahko primerjajo ceno vozovnic, borijo tako, da iz tarife izvzamejo vse, kar je mogoče, in nato v procesu rezervacije te postavke znova dodajo. Več kot 80 milijard dolarjev letalske družbe letno zaslužijo s temi dodatnimi storitvami. Celo ugodne letalske družbe se vse bolj poslužujejo zaračunavanja za povsem običajne storitve. Možnost za primerjavo cen vozovnic različnih letalskih družb in preglednost cen pa je na ta način precej manjša. Nemški strokovni časopis Reise & Preise je zato opravil test, s katerim so primerjali cene vozovnice iz Frankfurta v Bangkok za več kot dvajset letalskih družb in pogledali, kakšne so njihove standardne storitve s prevozom prtljage , oskrbo in sedežni red. Ugotovili so, da je le tisti, ki s seboj na pot vzamejo prtljago z dovoljeno in ne nameravajo rezervirati sedežev, nimajo dodatnih stroškov. Tudi obroki so pri skoraj vseh družbah brez doplačila, kar velja tudi za posebne menije, ki jih potniki lahko naročijo vnaprej. Le pri pijači je nekaj izjem, saj morajo pri nekaterih potniki alkoholne pijače doplačati. Največ vključenih storitev ponuja Qatar Airways, kjer rezervacija sedeža ostaja brezplačna, kovčki so lahko težki do 30kg, obroki pa naj bi bili v prihodnje obilnejši.

Rezervacija sedežev je vedno redkeje brezplačna

Rezervacija sedežev je še posebej pomembna za družinske člane ali sopotnike, ki želijo sedeti skupaj. S testom so preverjali, koliko stane rezervacija želenega sedeža, in ugotovili, da je te mogoče brezplačno rezervirati le pri družbah Asian, Oman Air, Qatar Airways in Thai Airways. Pri družbah Emirates in Singapore Airlines je za rezervacijo sedežev omogočajo tudi Aeroflot, Cathy Pacific, Korean Air, Turkish Airlines in Vietnam Airline, a pri vozovnicah po nižji tarifi rezervacija sedeža sploh ni mogoča. Test je pokazal, da je bila najdražja rezervacija standardnih sedežev na letu Frankfurt-Bangkok pri družbi Emirates, saj je bilo treba zaradi prestopnih letov k ceni povratne vozovnice še prišteti kar 100€. 25€ so namreč obračunali za vsak let. Zaradi priključenih letov je bilo doplačilo visoko tudi pri Austrianu in Swissu, kjer je znašalo 90€, ter pri British Airways, kjer je bilo treba doplačati 80€. Še posebej draga je rezervacija sedežev ob zasilnih izhodih. Pri tretjini letalskih družb tako imenovanih sedežev XL z več prostora za noge sploh ni mogoče rezervirati. Nekatere to omogočajo le potnikom, ki so kupili vozovnice po dražjih tarifah, druge sploh ne. V teh primerih je mogoče sedeže ob zasilnem izhodu dobiti šele na letališču, ob prijavi na let. Tako je bilo sicer še pred nekaj časa pri vseh družbah, saj so iz varnostnih razlogov družbe dovolili, da tam sedijo le potniki, ki bi bili v primeru nesreče zmožni odpreti vrata. Danes pa veliko družb prav v teh sedežih vidi dodatni vir zaslužka. V testu so se za najdražje sedeže XL izkazali pri družbi Etihad, kjer je doplačilo sedež XL za povratno vozovnico Frankfurt-Bangkok skupno znašalo kar 407 evrov, sledile so družbe Cathay (370 evrov), Emirates (320 evrov), Asiana (280 evrov) ter Austrian in Swiss (250 evrov), kar je pri nekaterih vozovnicah predstavljalo skoraj podvojitev cene povratnega leta. Najcenejša je bila rezervacija sedeža XL pri prevozniku Air India (122 evrov) in Air France/KLM (140 evrov). Predviden velja biti pri tako imenovanih Code Share letih, kjer teh sedežev praviloma ni mogoče rezervirati vnaprej, običajno pa veljajo tudi določila o prevozu prtljage letalske družbe, ki let izvaja. Ob tem pa rezerviran sedež še sploh ni zagotovljen, kajti če letalska družba za progo leta zamenja tip letala ali let stornira, se do povračila denarja ni preprosto dokopati. Če se ob izhodu na let izkaže, da potnikovo telesno stanje ne zagotavlja, da bi v nujnem primeru lahko pomagal, je denar za doplačilo sedeža XL izgubljen.

Od 54 kg prtljage brez doplačila do stotine evrov dodatnih stroškov

Na testu so primerjali tudi višino doplačil za prevoz prekomerne teže prtljage na povratnem letu Frankfurt-Bangkok. Potniki, ki so na potovanjih preveč nakupovali, lahko hitro presežejo dovoljeno težo, ki je vključena v ceno vozovnice in praviloma znaša 23 kilogramov za oddano in osem kilogramov za ročno prtljago. Bolj velikodušni so pri British Airways, najbolj pa pri Air India, kjer lahko potniki brez doplačila prepeljejo dva oddana kovčka, težka do 23 kilogramov, in 8 kilogramov ročne prtljage. 30 kilogramov težek kos oddane prtljage dovoljujejo pri Qatar Airways, Cathay Pacific, China Airlines, Singapore Airlines, Thai Airways, Vietnam Airlines, Emirates in Etihad, kjer tudi potniki z vozovnicami po nižjih tarifah lahko prepeljejo toliko oddane prtljage. Z okoli sedem kilogramov ročne prtljage, prenosnim računalnikom in ročno torbico bi to moralo zadoščati tudi za vse nakupe. Če potnik želi prepeljati več, pa ga kilogram prekomerne prtljage na progi Frankfurt-Bangkok lahko stane tudi 85 evrov. Zato je dobro, če nekaj dni pred poletom ocenite, koliko prtljage boste imeli, in se pri letalski družbi pozanimate, kaj vam lahko ponudijo. Veliko letalskih družb namreč omogoča, da oddate še en kos prtljage, za katerega pri Finnairu računajo 60 evrov prek spleta in 75 evrov na letališču, in pri Lufthansi do 250 evrov. Če vaš kovček namesto 23 kilogramov tehta 32 kilogramov, lahko to uredite z doplačilom, ki na primer pri družbi Austrian Airlines znaša 150 evrov.

Aeroflot

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga: 10 kg, prenosnik 5 kg, Oddana prtljaga 1 x 23 kg

Dodatni kos prtljage (ena smer): 200 EUR

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: Brezplačno (pri nižjih tarifah ni mogoče)

Rezervacija XL sedeža: 50 USD

Air France/KLM

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga do 12 kg, oddana prtljaga 1 x 23 kg

Dodatni kos prtljage (ena smer): od 80 EUR na spletu, 100 EUR na letališču

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: 20 EUR, sprednje vrste 30 EUR

Rezervacija sedeža ob zasilnem izhodu: 70 EUR

Austrian Airlines

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga 8 kg + prenosni računalnik, oddana prtljaga 1 x 23 kg

Dodatni kos prtljage (ena smer): Od 100 do 250 EUR

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: Od 13 do 35 EUR, prve vrste 50 do 60 EUR

Rezervacija XL sedeža: Od 40 do 100 EUR

Emirates

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga 7 kg + prenosni računalnik, oddana prtljaga 30 kg (pri nizkih tarifah 20 kg)

Dodatna prtljaga dolgi leti (ena smer): 5 kg 160 USD na spletu in 40 USD za kg na letališču

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: Nizke tarife od 10 do 30 EUR, prve vrste 25 do 75 EUR

Rezervacija sedeža ob zasilnem izhodu: Od 50 do 175 EUR

Etihad

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga 7 kg, prenosni računalnik 5 kg, oddana prtljaga 30 kg, nizka tarifa 20 kg

Dodatni kos prtljage (ena smer): 5 kg 128 USD preko spleta in 160 USD na letališču

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: Od 13 do 22 EUR, sprednje vrste 22 do 30 EUR

Rezervacija sedeža ob zasilnem izhodu: Od 73 do 124 EUR

Finnair

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga + prenosnik skupaj 8 kg, oddana prtljaga 1 x 23 kg

Dodatni kos prtljage (ena smer): 60 EUR preko spleta in 75 EUR na letališču

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: Od 17 do 27 EUR, sprednje vrste 32 EUR

Rezervacija sedeža ob zasilnem izhodu: 62 EUR

Lufthansa

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga 8 kg + prenosnik, oddana prtljaga 1 x 23 kg

Dodatni kos prtljage (ena smer): Od 9 do 250 EUR

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: Od 25 do 35 EUR, sprednje vrste od 30 od 30 do 50 EUR

Rezervacija XL sedeža: Od 50 do 100 EUR

Qatar Airways

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga 7 kg + prenosnik, oddana prtljaga 30 kg, največ dva kosa

Dodatni kos prtljage (ena smer): Od 40 do 55 USD na kg preko spleta in 50 do 70 USD na kg na letališču

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: Brezplačno

Rezervacija sedeža ob zasilnem izhodu: Le ob prijavi na let

Turkish Airlines

Dovoljena teža oddane prtljage: Ročna prtljaga 8 kg + prenosnik, oddana prtljaga 20 do 30 kg

Dodatni kos prtljage (ena smer): 24 EUR za kilogram

Rezervacija sedeža ob rezervaciji vozovnice: Brezplačno, pri nizki tarifi ni mogoče

Rezervacija sedeža ob zasilnem izhodu: 68 EUR