Nazaj na potovalne nasvete

Kam lahko potujte, če niste cepljeni in niste preboleli COVID

09. feb. 2022
Adobestock 319060274

Pogosto se na nas obračate s vprašanji kam lahko odpotujete, če niste cepljeni oziroma niste preboleli COVID-19. Za vas smo pripravili seznam nekaterih držav, v katerih vam ob prihodu ne bo potrebno v karanteno, je pa tako da popolnoma brez vseh testov (HAT/PCR) pred odhodom ali ob povratku nazaj domov pa žal ne bo več šlo.

Kljub temu pa vam svetujemo, da preden se odločite za posamezno državo, preverite trenutno veljavne pogoje za vstop. Priporočamo tudi doplačilo zavarovanja.

  • Grčija

Grčija ima trenutno v veljavi pogoj (vsaj do 7.2.), da je pred prihodom potrebno opravit HAT ali PCR test (za vse starejše od 5 let) ne glede na državo iz katere prihajajo in ne glede na to ali so cepljeni, preboleli ali ne. Pred vstopom je potrebno izpolniti tudi PLF obrazec.

  • Portugalska

Tudi Portugalska za vstop ne zahteva obveznega cepljenja ali potrdila o prebolelosti in je trenutno prav tako možen vstop s HAT ali PCR. So pa trenutno še v veljavi pravila, da je za vstop v notranjost restavracij, kulturnih predstav, dogodkov in ustanov, telovadnic, barov in klubov potrebno dokazilo o cepljenju, prebolelosti ali potrdilo o opravljenem hitrem testu.

  • Turčija

Turčija necepljenim potnikom omogoča vstop s HAT ali PCR testom. Za vstop je še potrebno pridobit HES kodo, ki jo boste morebiti morali pokazati tudi v nastanitvah, v nakupovalnih središčih.

  • Egipt

Egipt necepljenim potnikom omogoča vstop s PCR testom. Potniki, ki potujejo na letališče v Hurgada lahko PCR opravijo na letališču , vendar se morajo do rezultata testa obvezno vsaj za 24 ur samoizolirati v nastanitvi. Potniki morajo izpolniti obrazec HEALTH DECLARATION FORM.

  • Združeni Arabski Emirati

Tako za Dubaj kot tudi npr. za Abu Dhabi je možen vstop za necepljene turiste s potrdilom o opravljenem PCR, vendar je v Dubaju možno da vam opravijo še ponoven PCR in so do prejema rezultatov morate samoizolirati v hotelu, medtem ko za Abu Dhabi morate ponoviti PCR test 6 in 9 dan. Pogoji so seveda v veljavi dokler je država od koder prihajate na zelenem seznamu, če se to spremeni, necepljene potnike žal lahko doleti karantena. V kolikor nimate direktnih letov, prav tako preverite kakšne pogoje zahtevajo letalske družbe.

  • Namibija, Južna Afrika in Zanzanija

Potniki, ki se odpravljajo v Namibijo, Južno Afriko ali Tanzanijo potrebujejo za vstop PCR. Prav tako je za obe državi potrebno izpolniti obrazce za vstop. Strožji pogoji vstopa in karantene ob povratku v Slovenijo, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav (Namibija, JAR…) zaradi različice omikron so se ukinili, prav tako ni več seznama teh tveganih držav (povzeto po podatkih policije).

  • Mehika

Mehika že od samega začetka epidemije ni uvajala kakšnih posebnih zahtev za vstop v državo in tako ostaja tudi sedaj. Je pa potrebno imeti v mislih, da lahko vsaj HAT&PCR zahteva letalska družba oziroma morebitna destinacija kjer bo vaša letalska povezava do Mehike imela vmesni postanek.
Potniki morajo pred odhodom v Mehiko izpolniti obrazec Questionnaire for Identification of Risk Factors in Travellers.

  • Kostarika

Tudi za Kostariko velja podobno kot za Mehiko, za vstop niso potrebna potrdila in testi, vendar preverite kaj zahteva letalska družba. Se pa za necepljene potnike zahteva obvezna ureditev zdravstvenega zavarovanja za tujino. Poleg tega je potrebno izpolniti tudi obrazec.