TOSKANA

Toskana, Italija
Povpraševanje

Termini

  • /

Toskano zaznamujejo zeleni griči z nasadi oljk, vinske trte, kamnite hiše in vile pa tudi z obzidji obdana mesta, bogate vinske kleti, usnjeni izdelki in ročne obrti ter vina Chianti, Brunello, Vernazza. Nekdaj samostojne mestne državice Siena, Pisa in San Gimignano so Medičejci združili s Firencami in tako ustvarili enotno državo. Poleg izjemnih kulturnih spomenikov je toskanska pokrajina tista, ki očara večino obiskovalcev. Toskanska mesta so bila ob koncu 14. stoletja priča vrsti dogodkov, ki so botrovali nastanku renesanse, eni najslavnejših dob v zgodovini človeštva. Sozvočje mest in idilične, mehko zaobljene pokrajine dajejo slutiti tisočletno povezanost obojega, na kar kažejo tudi ostanki, ki so jih za seboj pustili starodavni Etruščani. Številni popotniki z vsega sveta že dolga stoletja občudujejo slovite florentinske spomenike, ki še dandanes ostajajo nikdar preseženi vzor lepote in navdiha. Ob mnogih palačah in cerkvah so umetnostno pomembni tudi trgi in muzeji, v katerih že od medičejskih časov naprej hranijo izbrane umetnine najslavnejših mojstrov.

TERMINI PO DOGOVORU!

Cena vključuje:

  • avtobusni prevoz s cestninami, parkirninami in vstopnimi taksami v vsa štiri toskanska mesta
  • polpenzion v hotelu turistične kategorije
  • degustacija na turistični kmetiji
  • vstopnine po programu (bazilika Santa Croce, katedrala in krstilnica v Pisi, knjižnica v Sieni, katedrala v San Gimignanu)
  • zunanji ogledi po programu
  • strošek strokovnega vodenja
  • strošek organizacije izleta in DDV
  • riziko odpovedi in osnovno nezgodno zavarovanje

Program ekskurzije:

1. dan: Slovenija – Siena – San Gimignano

V zgodnjih jutranjih urah (predvidoma ob 2. uri) se boste odpeljali z odhodnega mesta proti Italiji in nato do večnega florentinskega rivala, srednjeveške Siene. Mesto ni znano le po najbolj slavni konjski dirki na svetu – Paliu, ampak skriva v svojem nedrju veliko mestnih biserov. S svojim slikovitim srednjeveškim mestnim jedrom (zaščitenim kot Unescova svetovna dediščina) in ozkimi ulicami se človeku zelo hitro prikupi. Siena je manjše mesto in v njej vlada nekoliko intimnejše, bolj pristno vzdušje, kot ga ponujajo metropole. Svojo zlato dobo je doživelo v 13. in 14. stol. V svoji urbanistični strukturi ima izrazito ločen civilni in sakralni del. Jedro prvega predstavlja originalno oblikovan trg Piazza del Campo, kjer dominira Torre del Mangia. Tamkajšnji Palazzo Pubblico, ki sta ga s freskami okrasila Simone Martini in Ambrogio Lorenzetti pa velja za najelegantnejšo profano stavbo v vsej Toskani. Sakralni del Siene je strnjen okoli trga Piazza del Duomo s katedralo, ki je odličen primer toskanske gotike. Tu si boste ogledali tudi znamenito knjižnico družine Piccolomini, ki jo je ob pomoči mladega Raffaela z barvitimi freskami okrasil Pinturicchio. Sredi popoldneva bomo vožnjo nadaljevali v San Gimignano, ki že od nekdaj slovi po številnih stolpih starih plemiških hiš. Čeprav se jih je do danes ohranila le še slaba petina, se je mesta zaradi njih prijel vzdevek srednjeveški Manhattan. Sprehod do trga Piazza della Cisterna in bližnje cerkve Collegiata.Po ogledu nastanitev v hotelu (v mestu ali okolici), večerja in prenočevanje.

2. dan: Pisa – Vinci – Montecatini Terme

Po zajtrku se boste najprej ustavili v Pisi, nekdanji pomorski velesili, ki s svojimi slavnimi spomeniki predstavlja enega izmed najpomembnejših arhitekturnih kompleksov na svetu. Na začetku si boste z lokalnim vodnikom ogledali veličastni Campo dei Miracoli s stolnico, krstilnico, slavnim visečim zvonikom ter pokopališčem Camposanto. Katedrala velja s svojo bogato razčlenjeno fasado, petimi ladjami in njihovo dragoceno opremo za najlepši primerek pisanske romantike in sodi med najsijajnejše sakralne spomenike v Italiji. Pred odhodom iz mesta se boste ustavili še pri gotski cerkvici Santa Maria della Spina, ki jo krasi čudovita fasada s številnimi stolpiči. Nadaljevanje vožnje v Vinci, kjer je najbolj znan muzej Leonarda da Vincija. Ta kontroverzni umetnik je ustvarjal v času renesanse, ko meja med umetniki in izumitelji ni bila jasno začrtana, a vseeno je bil on velikan na obeh področjih, saj njegovi dosežki sodijo tako na področje znanosti kot umetnosti. Pot bomo nadaljevali do prve degustacije toskanskih vin in oljčnega olja z manjšim prigrizkom. Nastanitev v hotelu v mestu Montecatini Terme. Večerja in nočitev.

3. dan: Montecatini Terme – Firence – Slovenija

Vožnja v mesto umetnosti - Firence. Ogled mesta, ki je zraslo na bregovih reke Arno, med nežno valovitimi toskanskimi griči. Čudovita kulisa mesta je nudila dom Danteju Alighieriju, Leonardu Da Vinciju, Michelangelu Buonarottiju in več drugim zgodovinskim pomembnežem, ki so mestu pustili pečat renesančnega bisera. Ogledali si boste stolnico, kjer prevladuje mestno ostrešje s svojo ogromno kupolo, krstilnico, Giottov zvonik, odet v marmor rožnate, zelene in bele barve, Dantejevo rojstno hišo, Stari most z znanimi zlatarnami, cerkev sv. Lovrenca in trg Signoria, ki je bil srce firenškega socialnega in političnega življenja v 19. st., cerkev sv. Križa. Popoldne še nekaj časa za samostojne oglede in povratek proti domu. Prihod v poznih večernih urah.

Možna doplačila:

  • zavarovanje z asistenco v tujini Coris

Termin

Vaši podatki

Podatki o potnikih

1. Potnik

Vaše sporočilo

Način plačila

Ostali prijavni podatki