SARDINIJA

Termini

  • /

Čudovita obalna letovišča, posejana vzdolž mondene severne obale, so pravo nasprotje presenetljivo razgibane gorate notranjosti in mirnejših južnih območij. Podeželje se ponaša s skrivnostnimi nuragi ( to so bila njihova bivališča, zgrajena v obliki stolpa, ki se na vrhu zožuje navznoter) zanimivimi starodavnimi grobnicami in utrdbami. V Nuoru in Orgosolu spoznamo sardinsko bit. Tu so še slikovita mesta, kot sta Bosa ob reki Temo in Alghero iz 12. stoletja, ki se ponašajo s prijetnimi starimi središči. Ostanki nuraške civilizacije nas popeljejo v čas davno pred našim štetjem, obisk Neptunovih jam pa je sam po sebi doživetje. Naj omenimo še izvrstno kulinariko in druženje s sardinskimi pastirji.

Sardinija vam bo nedvomno zlezla pod kožo!

TERMINI PO DOGOVORU!

PREDNOSTI TIMA OREL:

  • specialisti za šolske ekskurzije od leta 1988
  • bogat program s preverjenimi partnerji v tujini
  • zanesljiv prevoznik in vozniki
  • preverjeni hoteli z bogatim zajtrkom
  • strokovno, poučno in zabavno vodenje
  • možnost obročnega odplačevanja

Cena vključuje: prevoz s sodobnim avtobusom, z vključenimi cestninami, parkirninami in DDV ter dvema voznikoma, namestitev s polpenzionom v hotelih turistične kategorije po programu, zunanje oglede po programu, vstopnine po programu (vstopnina grobnica velikanov, Su Nuraghi, ogled neptunove jame z ladjico, Tharros), transferje s trajektom, strokovno vodenje ves čas ekskurzije, strošek 1 učitelja spremljevalca na vsakih 15 prijavljenih dijakov, stroške organizacije izleta.

Program ekskurzije:

1. dan: DOGOVORJENO MESTO V SLOVENIJI-LIVORNO-OLBIA-COSTA SMERALDA/SANTA TERESA DI GALLURA

Odhod iz v naprej dogovorjenega mesta, dne 22.4., nato vožnja z avtobusom prek Fernetičev na Apeninski polotok. Po vožnji mimo Benetk in Firenc prihod v Civitavecchio v večerno/nočnih urah, vkrcanje na trajekt in Plovba do Sardinije in pristanek v Olbii in kratek sprehod skozi mesto. Olbia je od nekdaj glavna vstopna točka na otok, celo pred Cagliarijem. Olbia je sodobno mesto in običajno le postojanka na poti do letovišč. V mestu sta zanimivi rimska cisterna na Piazzi Margerita, dokaz nekdanje rimske okupacije, ter romarska cerkev San Simplicio. Sledi vožnja v Porto Cervo, ki je srce Costa Smeralde in raj za evropske pomembneže. Zgrajen je okrog dveh pristanišč za jahte, v katerih so zasidrana najimenitnejša zasebna plovila na svetu. Sprehod po letoviškem okolju evropskih bogatašev. Nadaljevanje vožnje do arheološkega najdišča Arzachena, kjer obiščemo grobnice velikanov in nurag iz sardinske predzgodovine. Po ogledu se bomo odpeljali do skalnatega rta Capo Testa, ki ga z otokom povezuje ozka peščena sipina. Do njega vodi lepa pot ob zalivih Colba in Santa Reparata. Sprehodili se boste skozi starodavne in sodobne kamnolome, iz katerih so Rimljani dobili granit za stebre Panteona, in ob sladkih vonjih makije prišli do svetilnika na Capu Testa. Po ogledu vožnja do Santa Terese di Gallura, kjer se namestimo v hotel. (Po želji lahko ogled Capo Testa planiramo za zvečer in si v času sončnega zahoda privoščimo morda eno večjih doživetij – sončni zahod na granitnih balvanih na Capo Testa!) Večerja in nočitev.

AGA KHAN IN COSTA SMERALDA: skupina investitorjev Consorzio Costa Smeralda je bila ustanovljena l.1962.Predsedoval ji je princ Karim Aga Khan IV.,bogat in karizmatičen diplomant Harvarda, takrat star 25 let. Za izgradnjo razkošnih letovišč za elito, vključno z marinami za jahte, luksuznimi hoteli, vilami in elegantnimi restavracijami ob obali Gallure, ki bi se stopile s sardinsko pokrajino, naj bi zapravil več kot milijardo dolarjev. Projekt je postal zelo uspešen, Porto Cervo in okoliške vasice so hitro postali priljubljena počitniška letovišča, predvsem med bogato in premožno mednarodno smetano, ki jo poleti vidimo na obrežjih Porta Cervo.

2. dan: COSTA SMERALDA/SANTA TERESA DI GALLURA – CASTELSARDO – ALGHERO-CAPO CACCIA

Po zajtrku ogled Santa Terese di Gallura in sprehod po tem mestu na skrajnem severu Sardinije. Današnje mesto je zrastlo iz nič med obdobjem Savojcev. Ima pravilno koordinatno mrežo, ulice se sekajo pod pravim kotom, na sredini mesta pa sta majhen trg in cerkev. Čez razgibano pokrajino se nato odpeljemo v slikoviti

Castelsardo, kjer staro mestno jedro z mogočnim obzidjem kraljuje na vrhu visoke skale, ki se dviga iz morja in varuje mesto, ki je znano po številnih trgovinicah z ličnimi obrtniškimi izdelki. Vožnjo nadaljujemo do Capo Caccia, kjer se boste spustili do jamskega sistema Neptunove jame ( Grotta di Nettuno) , ki so nastale pred dvema milijonoma let. Neptunova jama je ena najslikovitejših na Sardiniji, raziskovati pa so jo začeli v 18.stoletju. Okrašena je s fascinantnimi stalagmiti in stalaktiti. Jamski sistem je dolg 2500 m, ogled pa pokrije le 200 m. Po ogledu vožnja do Alghera in večerni ogled »male Barcelone«. Ogled središča sardinskih Kataloncev ,kjer si boste ogledali staro »špansko« mestno jedro s katedralo in frančiškansko cerkvijo. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: THARROS-SINIS-FORDONGIANUS-NUORO

Sledi vožnja mimo Oristana v Tharros. Ker ga z obeh strani obdaja morje, je to eden najbolj zanimivih antičnih krajev v Sredozemlju. Doslej je bila izkopana le tretjina mesta, večina ostankov pa je iz punsko-rimskega obdobja. Našli so ostanke tudi starejših civilizacij. Pogledali si bomo tudi polotok Sinis, ki je drugo najpomembnejše mokro območje v Italiji. Ustvarja ga nešteto ribnikov različnih dimenzij, ki se uporabljajo tudi za ribogojstvo. To območje je izredno pomembno za lokalno favno, zlasti za ptice, kjer domujejo jate flamingov, različnih vrst galebov in mnogih drugih vrst ptic. Na robu polotoka je letovišče, ki je nekoč slovelo po ribiških hiškah iz lesa in trstike, do danes pa se jih je žal ohranilo le nekaj. Blizu vasice je rezervat pod okriljem Svetovnega sklada za naravo (WWF) Torre e Seu, v katerem rastejo še zadnje pritlikave palme na tem območju. Sledi vožnja do mesta Fordongianus, ki je bil nekdaj največje rimsko mesto v notranjosti z Rimskimi termami na rečnem obrežju. V pravokotni bazen še vedno doteka vroča izvirska voda. Po ogledu vožnja v Nuoro, namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

4. dan:NUORO-BUDONI-OLBIA-LIVORNO-SLOVENIJA (dogovorjeno mesto)

Po zajtrku kratek ogled mesta Nuoro, ki leži v prekrasni okolici na granitni planoti pod goro Monte Ortobene. Na začetku 20.stoletja je postal središče sardinskega kulturnega življenja, ki je dalo politične in družbeno angažirane pisatelje, danes pa je trgovsko središče Barbagie. Po ogledu vožnja mimo mesteca Budoni, kjer se za kratek ogled tudi ustavimo, do Olbie. Vkrcanje na ladjo in slovo od Sardinije; odhod ladje in plovba, nočitev v štiri-posteljnih kabinah. Po izkrcanju bo sledila vožnja z avtobusom z vmesnimi postanki za osvežitev. Nadaljevanje poti proti Benetkam in Sloveniji. Prihod na odhodno mesto v poznih večernih / zgodnjih jutranjih urah.

Možna doplačila (po želji in ob prijavi):

  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coris
  • vplačana akontacija (vrednost letalske vozovnice) ob prijavi je nepovratna, ne glede na razlog odpovedi - priporočamo zavarovanje rizika odpovedi v primeru bolezni

Termin

Vaši podatki

Podatki o potnikih

1. Potnik

Vaše sporočilo

Način plačila

Ostali prijavni podatki