BUDIMPEŠTA

Budimpešta
Povpraševanje

Termini

 • /

Budim in Pešta, ki tvorita prestolnico Madžarske na Donavi, zagotovo ne smeta manjkati na spisku obiskanih evropskih prestolnic, zato vas vabimo, da si jo ogledate z nami. Navdušila vas bo!

TERMINI PO DOGOVORU!

ZAKAJ Z NAMI?

 • specialisti za šolske ekskurzije od leta 1988
 • bogat program s preverjenimi partnerji v tujini
 • zanesljiv prevoznik in vozniki
 • strokovno, poučno in zabavno vodenje
 • možnost obročnega odplačevanja

Cena vključuje:

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine
 • strokovno vodenje, organizacija, ddv
 • vstopnina za Ribiško trdnjavo in Matjaževo cerkev
 • strošek spremljevalcev 1/15 dijakov
 • zavarovanje rizika odpovedi
 • zunanji ogledi po programu

Program ekskurzije:

Odhod avtobusa ob 04.00 uri iz dogovorjenega mesta. Vožnja proti Murski Soboti in naprej ob južni obali Blatnega jezera do BUDIMPEŠTE, ki je glavno mesto Madžarske in leži v osrčju Evrope. Budim na levem ali zahodnem bregu slavne Donave (ki na žalost ni več modra), Pešta pa na desnem ali vzhodnem bregu. Je živahno in hrupno mesto, glavni politični, industrijski, trgovski in prometni center v državi. Po uradnem številu je prebivalcev približno 1,7 milijona, neuradno pa je z okoli 2,5 milijona šesto največje mesto v Evropski uniji.

Naše oglede bomo začeli v Pešti s krožnim ogledom glavnih mestnih znamenitosti. Najprej bomo občudovali znamenito Državno opero, ki je ena izmed najpomembnejših stavb madžarske arhitekture in Madžarski parlament. Ta stavba je bila leta 1902, ko je bila dokončana, največja in najrazkošnejša stavba parlamenta na svetu, danes pa je največja stavba v državi in tretja največja vladna palača na svetu. Mimo bazilike Svetega Štefana, ki danes velja za enega glavnih simbolov mesta se bomo zapeljali tudi po Židovski četrti, kjer stoji obnovljena sinagoga, ki pa je tudi največja v Evropi. Pot nas bo vodila do veličastnega Trga herojev, kjer stojijo kipi madžarskih kraljev, tudi Matije Korvina ali po naše kralja Matjaža, ki je Madžarsko branil pred Turki in si ogledali tudi Vajda Hunyadijev dvorec. Čas za sprehod in nakupe spominkov si bomo vzeli na mondeni peš ulici Vaci in za ogled zanimive tržnice, na katero so meščani zelo ponosni. V drugem delu dneva se bomo odpravili na sprehod po Grajskem hribu, ki je od leta 1987 vpisan na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Budimski grad je najprej sezidal Sigismund Luksemburški (mož celjske grofice Barbare), povečal ga je Matija Korvin, Marija Terezija pa mu je dala baročno podobo. Danes je v njem Narodna galerija z deli madžarskih slikarjev in kiparjev. Naslednja znamenitost na hribu je Matjaževa cerkev iz 13. stoletja, kjer so kronali madžarske kralje, leta 1536 pa so jo Turki požgali in na njenem mestu postavili mošejo. Cerkev je bila rekonstruirana in je do leta 1869 dobila prvotno gotsko obliko. Ribiška trdnjava (Halászbástya) je v neoromantičnem slogu nastala leta 1901, ime pa je dobila po cehu ribičev, ki so v srednjem veku branili tukaj stoječe mestno obzidje, ter po bližnji ribji tržnici. Ogledali si bomo vse našteto, nato pa se bomo podali na pot proti južni obali Blatnega jezera. Blatno jezero na Madžarskem je eno največjih evropskih jezer in je oddaljeno le 70 kilometrov od slovensko-madžarske meje. Jezero meri 78 kilometrov v dolžino in v širino celih 15 kilometrov. Južna obala je bolj gosto naseljena, vendar ima severna nekaj več znamenitosti. Na poti se ustavimo v Siofoku. Že 150 let velja za najpomembnejši kraj ob tem jezeru. 1893 je dobil priljubljen kopališki kraj naziv zdraviliški. Šele pred 45 leti pa je dobil mestne pravice. Na osrednjem trgu mesta je poleg vodnega stolpa še veliko kavarn in restavracij, ki kar vabijo k počitku ob kavi ali hladni pijači ali k okrepčilu z okusno madžarsko hrano. Na sprehodu proti pristanišču si lahko ogledamo čudovite vile, saj je bil nekoč Siofok priljubljeno letovišče aristokracije. Arhitekturna zanimivost je tudi železniška postaja. Zgradba je bila zgrajena leta 1904. Železniška povezava med Budo in Nagykanizso obstaja sicer že od leta 1861, od leta 1863 pa se vlak ustavlja tudi v Siofoku. Po ogledu vožnja proti Sloveniji s predvidenim povratkom na dogovorjeno mesto v poznih večernih urah.

Doplačila po želji:

 • zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco

Termin

Vaši podatki

Podatki o potnikih

1. Potnik

Vaše sporočilo

Način plačila

Ostali prijavni podatki