Japonska v času cvetenja češenj

od
3190€
/Osebo
Japonska
rezerviraj

Termini

 • 18.03.2024
  11 dni
  3190€
  /Osebo

Pridružite se nam pri raziskovanju Japonske, tokrat prav v času cvetenja češenj. Za domačine je to čas preporoda, lepote in uživanja življenja. Redke dni dopusta si največkrat vzamejo prav v tem času, pogrnejo odejo, si pripravijo hrano ter uživajo v lepoti narave, včasih kar v parku sredi mesta. Obrabljen (a zelo resničen) kliše nam pove, da je Japonska dežela nasprotij, je pa seveda to stvar perspektive. A vsaj dihotomija med tradicionalnostjo in futurizmom nikjer ni tako izrazita kot v deželi vzhajajočega sonca. V desetih dneh bomo spoznali veliko kulturnih prvin, po katerih dežela slovi. Navdušili nas bodo prekrasni vrtovi, tradicionalna bivalna arhitektura s stenami iz papirja in slamnatim podom, super hitri vlaki, fantastični leseni gradovi ter mogočni templji. Poizkusili bomo wasabi, sake in suši, fotografirali Fuji, se peljali s super hitrimi vlaki, se izgubili v gneči tokijskega metroja ter se zopet našli v miru zen budističnega templja. Japonska kultura je mešanica kitajskih vplivov iz sedmega ter ameriških iz dvajsetega stoletja. Vse pa v ličnih kalupih japonske samoniklosti, kar je neizbežna posledica otoške zaprtosti skozi stoletja. Vabimo vas na raziskovanje te neverjetne dežele.

Zakaj izbrati to potovanje?

 • Najboljši čas za obisk Japonske – v času cvetenja češenj
 • Vrhunsko vodenje s strokovnjakom za Japonsko: Andrej Grum
 • Čudovito ohranjeni leseni grad Matsumoto
 • Zakladnica japonske kulture - Kyoto
 • Gora Fuji - za Japonce simbol popolnosti narave
 • Futurističen Tokio
 • prevoz do letališča je vključen v ceno potovanja

ZAGOTOVLJEN ODHOD!

First minute cena do 15. 1. 2024, že od 3.190 EUR/osebo

ZAGOTOVLJEN ODHOD!


1.dan: LJUBLJANA-BENETKE-RIM / obroki na letalu
V jutranjih urah se zberemo v Tivoliju ter se odpravimo proti Beneškemu letališču Marco Polo. Najzgodnejša poročila o Japonski je zapisal prav ta raziskovalec, sicer precej nenatančna, saj njegova noga ni nikoli stopila na japonska tla in se je zanašal predvsem na posredne vire. Preko rimskega letališča Fiumicino poletimo proti Tokiu. Noč, ki jo bomo preživeli na letalu bo seveda krajša, kot smo je vajeni, saj letimo proti vzhodu.

2. dan RIM-TOKIO /obroki na letalu
Dopoldan pristanemo v Tokiu in se takoj podamo na raziskovanje prestolnice. Začnemo z ogledom zunanjosti cesarske palače ter parlamenta. Cesar je bil še do nedavnega božanstvo, danes je samo zelo spoštovan simbol Japonske državnosti, prava oblast pa leži v rokah parlamenta, ki ga Japonci imenujejo Diet. Nedaleč stran je štadion Yoyogi, ki ga je zasnoval slavni arhitekt Kenzo Tange. Sprehodili se bomo čez Ueno park, ki je prava oaza miru sredi betonske džungle. Kosilo si lahko privoščimo kar na sloviti ribji tržnici Tsukiji, dan pa zaključimo v elektronski četrti Akihabara, pravi džungli neonskih luči ter trgovin z napredno elektroniko. Tu lahko kupite vse, od Seiko ure do pravega robota, lahko pa popijete kavico v lokalu, kjer so vse natakarice oblečene v kostume francoskih sobaric ali pa likov iz japonskih risank. Taki lokali so samo en odraz japonske čudaške posebnosti, ki preveva deželo na vsakem koraku in jo naredi še toliko bolj zanimivo. Po ogledih se odpravimo v hotel, če bo kdo imel še kaj energije pa lahko v kakem bližnjem lokalu preizkusimo japonski viski. Ta resda ni tako tradicionalen kot sake, a v zadnjih desetletjih Japonci na vseh tekmovanjih za najboljše viskije poberejo najvišje nagrade.

3. dan TOKIO /zajtrk
Danes bomo Tokio spoznavali z metrojem, saj bomo na ta način najbolje doživeli utrip velemesta. Najprej se v finančnem centru Shinjuku povzpnemo na razgledno ploščad Stolpa mestne vlade. Pogled na stekleni kolos (tudi to mojstrovino je zasnoval Kenzo Tange) je prav tako impresiven kot pogled iz več kot 200 m visoke razgledne ploščadi, iz katere se, ob res lepem vremenu, vidi vse do gore Fuji. Četrt Shibuya je pravo mravljišče, čez sloviti prehod za pešce se vsak dan odpravi več ljudi kot jih živi v naši državi. Tam je tudi kipec zvestega psička Hachiko, ki je dolga leta zaman čakal svojega gospodarja. Tempelj Senso-ji je bil postavljen v sedmem stoletju in je preživel številne potrese, ne pa tudi bombnih napadov med drugo svetovno vojno. V popolnosti obnovljen, nas bo navdušil predvsem s prostostoječimi vrati Kaminarimon ter podobo budističnega božanstva Kanon. Nedaleč stran je tudi futuristično oblikovan sedež pivovarne Asahi, delo francoskega arhitekta Starcka. Po ogledih se vrnemo v hotel.

4.dan TOKIO – HIROŠIMA /zajtrk, kosilo
Po zajtrku se vkrcamo na super hitri vlak Shinkansen, ki s hitrostjo več kot 300 km/h povezuje deželo že od šestdesetih let. Do sekunde natančen, vkrcavanje in izkrcavanje je prava mojstrovina organizacije. V štirih urah nas bo popeljal v 800 km oddaljeno Hirošimo. Mesto je najbolj poznano kot žrtev prve eksplozije jedrske bombe, ki jo je ameriški bombnik tu odvrgel 6.8.1945. Ogledamo si spominski center in muzej te katastrofe, ki leži na otočku, nad katerim je bil epicenter eksplozije, čez reko pa je tudi zverižena kupola industrijske zbornice, ostanek stavbe, ki so jo pustili v spomin in opomin. Po tem pretresljivem obisku nam bo prav prišla meditacija v čudovitem miniaturnem vrtu Shukkeien. Preštevilni mostički, paviljoni in množica češenj, skriti pogledi, umetne vzpetine. Vrt se lahko pohvali s vsemi prvinami, ki jih imajo bolj slavni in večji vrtovi. Hirošima je poznana tudi po kulinarični posebnosti Okonomijaki, palačinki z raznimi sestavinami, od zelja do morskih sadežev, ki jo bodo spekli na dolgi žar plošči, kjer jo bomo (s palčkami!) tudi pojedli.

5. dan HIROŠIMA – MIYA JIMA – KURAŠIKI
Zjutraj se s trajektom odpravimo na otok Mija Jima, kjer stoji svetišče Itsukushima, morda najbolj poznano med šintoističnimi svetišči. Že s krova bomo lahko fotografirali »plavajoča« vrata Torii, ki označujejo vhod v svetišče in veljajo za najbolj prepoznaven simbol dežele. Svetišče je zelo popularen kraj tudi za tradicionalne poroke. Po otoku prosto roma čreda jelenčkov, ki so vajeni, da jih turisti hranijo, v zameno pa se puste fotografirati. Od Hirošime nas pot potem vodi do malega kraja Kurašiki. Prijetno malo mestece je bilo pred vojno središče tekstilne industrije. Historični center Bikan leži ob rečici, danes poln kavarn, muzejev, galerij ter trgovinic s spominki, tovarne okoli Bršljanovega trga pa so sedaj spremenjene v muzeje. V muzejski hiši rodbine Ohashi, ki je obogatela s trgovino z rižem, spoznamo kakšno je bilo življenje bogate buržuazije v času šogunata. V mnogočem pa so japonska bivališča še danes zelo podobna, pregradne stene iz papirja, tla krita s tatami (riževa slama) in namesto postelj pogrnjene odeje. Življenje Japoncev je navkljub višjim plačam v mnogočem skromnejše kot pri nas.

6. dan KURAŠIKI – OKAJAMA – KJOTO
Kurašiki je poln malih trgovinic z raznimi spominki, galerij in muzejev in kako urico prostega časa lahko s pridom izkoristite. Muzej Ohara je čudovita zbirka likovne umetnosti, stavbe okoli bršljanovega trga, nekoč tekstilne tovarne, pa so sedaj tematski muzeji. Naslednja točka naše poti je mestece Okajama, kjer si ogledamo čudoviti vrt Korakuen. Za Japonce, če parafraziramo Jeroma, je narava preveč pomembna, da bi jo prepustili stihiji. Vsaka vejica na vsakem bonsaiu je skrbno oblikovana, vsak list na čajnem grmu skrbno prestižen. Vrt bi lahko služil kot ilustracija učbenika o kitajski krajinski arhitekturi (japonski vrtovi so namreč variacija kitajskih, še ena kulturna prvina, ki so jo Japonci prevzeli od zahodnih sosedov). Tudi (pravi) čaj, gre za rastlino kitajska kamelija, so Japonci dobili od Kitajcev, sami pa so razvili skrajno ritualiziran obred pitja te pijače, kar lahko v tem vrtu tudi preizkusite. Tu je tudi impozanten grad, ki mu pravijo grad črne vrane. Gre sicer za železobetonsko repliko v vojni uničenega srednjeveškega gradu, a zato nič manj impozanten. V gradu je zanimiva zbirka srednjeveškega orožja, od samurajskih mečev do primitivnega strelnega orožja. Naslednji grad naše poti, čudoviti Himeji, pa je bil ravno dovolj oddaljen od strateških ciljev, da so ga ameriški bombniki pustili pri miru. Grad, pred kratkim restavriran, nam bo dal fantastičen vpogled v življenje srednjeveške japonske. Dan zaključimo v Kjotu.

7. dan KJOTO
Kjoto je bil dolga stoletja prestolnica dežele in posledično ena najlepših zbirk japonske arhitekture. Gre za edino večje mesto, ki ni bilo uničeno v bombnih napadih, zakaj ni čisto jasno, nekaj teorij vam bo predstavil naš vodnik. Vsekakor nas bo navdušil grad Nijo, kjer je imel svojo Kjotsko rezidenco šogun Tokugawa (svoj prestol je imel v današnjem Tokiju). Gre za eno najlepših zbirk lesene arhitekture, navdušile nas bodo rezbarije, stenske slike ter slavčkov pod, ki je dobil ime po škripanju, ki ga med hojo oddaja. Ogledamo si tudi nekaj čudovitih templjev, morda najbolj fotogeničen je zlati paviljon Kinkakuji, znotraj templja Rioanji pa se spoznamo s konceptom kamnitega vrta. Skupek skal, ki simbolizirajo otoke v morju ter pesek, pograbljen v valovitih črtah, ki so jih pustile grablje, služi zen meditaciji. Dan zaključimo v četrti Gion, četrti užitkov, kot ji pravijo domačini. Tu so čajnice, v katerih si lahko človek omisli družbo gejše. Kjotske gejše namreč slovijo kot najboljše v deželi, njihove pripravnice, majko imenovane, pa za najlepša dekleta v deželi. Ste vedeli, da cena takega kimona doseže ceno spodobnega avtomobila? Zvečer lahko obiščete tudi kulturno predstavo (doplačilo cca 25 eur v jenih), kjer bo mešanica vseh prvin japonske kulture. Nekaj petja, nekaj plesa, nastop gejše in izsek iz gledališke igre.

8. dan KJOTO – ŠIRAKAVA - TAKAJAMA
Nadaljujemo z ogledi Kjota. Ena izmed najbolj prepoznavnih točk v mestu je tempelj Fušimi Inari, posvečen božanstvu riža, po navadi upodobljene kot lisičke z rdečo rutico. Tu se sprehodimo po stezi, uokvirjeni s tisočimi rdečih torii vrat, ki omogočajo neverjetne fotografije. Še en tempelj, malo stran od Kjota, pa je Kijomizu dera, Gre za pomembno romarsko središče za Japonce, ki sem prihajajo, da bi si v izvirih svete vode potešili žejo. Lesena terasa s sijajnim razgledom ter čudoviti prostostoječi vhod, okrašen z budističnimi podobami bosta za nas bolj pomembna. V okolici je tudi vse polno trgovinic s spominki in ko to opravimo pustimo Kjoto za seboj in se začnemo vzpenjati v Japonske Alpe. Gore bodo zamenjale plodne ravnice in spremenila se bo tudi arhitektura. Visoke, strme strehe so seveda nujne zaradi obilice dežja in snega in Gassho Zhukuri arhitektura, ki se je tu razvila je povsem drugačna od te, ki smo jo gledali do sedaj. V eno izmed teh hiš bomo tudi vstopili in se seznanili z življenjem tukajšnjih prebivalcev, ki so pridelovali razne poljščine pa tudi sviloprejke. Proti večeru prispemo v prijetno malo mestece Takajama. Tu se vsako leto odvija pomemben verski festival, mesto pa je znano tudi po Hida govedini, ki si jo boste lahko privoščili. A najprej pokušina sakeja, v varilnic pa nas bodo tudi seznanili z postopkom pridelave te slavne pijače.

9. dan TAKAJAMA – MATSUMOTO
Takajama je zelo poznana tudi po jutranji tržnici na rečnem bregu, kjer opravimo naše nakupe, nas bodo bolj kot pridelki zanimali suvenirji in morda prigrizki. Čez zelo gorato in divjo pokrajino nas potem naša pot vodi do velike farmie kjer pridelujejo slavni zeleni hren wasabi. Ta je v zadnjem času zelo poznan tudi v zahodni kulinariki, sploh med slavnimi šefi v restavracijah z michelinovimi zvezdicami, sušija pa si brez tega sploh ne gre zamisliti. Ta hren boste lahko tu preizkusili v raznih oblikah, celo wasabi sladoled ponujajo. Nedaleč stran pa je še en srednjeveški grad, Matsumoto, ki nas bo navdušil s strelnimi linami, ozkimi hodniki, strmimi stopnišči in impozantnimi pogledi. Zvečer se odpravimo na pohajkovanje po mestu in si morda privoščimo ocvrtega piščanca, po katerem je mesto znano.

10. dan MATSUMOTO – JEZERO SUWA IN KAWAGUČI - HAKONE / zajtrk, kosilo
Tudi danes bomo občudovali gore. Nadaljujemo pot čez gorato pokrajino Nagano. Zimske olimpijske igre, ki so jih tu Japonci gostili in na katerih je blestel Heman Maier pa žal našim športnikom niso prinesle odličij. Ob idiličnem jezeru Suwa lahko, če nam bo vreme naklonjeno, že prvič ugledamo tudi goro Fuji. Ta vulkan zavzema prav posebno mesto v japonskih srcih, saj ga imajo za utelešenje estetske popolnosti. 3776m visoki vrh, pokrit s sneženo kapo, skoraj popolnoma simetričen, upodobljen na številnih japonskih slikah, je svojevrsten vizualni simbol japonske. Danes zelo popularen med rekreacijskimi pohodniki je bil še pred 100 leti tak svet kraj, da so se nanj povzpeli samo svečeniki. Vse polno svetišč ob vznožju priča o kamijih (japonska božanstva), ki tu prebivajo. Ta pokrajina je sicer znana po dežju, tudi leta 1976 je tu naslov svetovnega prvaka v F1 osvojil James Hunt v monsunskem nalivu. Mi bomo v enem izmed svetišč prižgali kadilno paličico in kamije poprosili za lepo vreme in dober razgled, saj se namreč ustavimo ob jezeru Kawaguchi. To je eno izmed petih jezerc, ki se nahajajo ob severnem robu gore Fuji in ob lepem vremenu se Fuji zrcali gladini jezera Kawaguchi, kjer naredimo postanek. Če bo le vreme omogočalo, se z gondolo povzpnemo na razgledno ploščad, nato pa nadaljujemo pot mimo kraja Hakone, kjer se nahajajo številni termalni vrelci. Gora Fuji je seveda aktiven vulkan (zadnji izbruh sicer več kot 300 let nazaj) in bližina vroče magme je omogočila razvoj tovrstnega turizma. Po nastanitvi v hotelu se odpravimo še v kako izakajo kjer nazdravimo uspešno zaključeni pustolovščini.

11. dan
Ta dan se poslavljamo od Japonske, ki nam je zagotovo prirasla k srcu. Odpravimo se na letališče Haneda v Tokiju, od koder poletimo proti Evropi. Po pristanku na beneškem letališču Marco Polo bo organiziran avtobusni prevoz v Ljubljano.

V ceno je vključeno

 • prevoz na letališče
 • letalske prevoze in letališke takse
 • prevoze z avtobusom in hitrimi vlaki
 • nočitve v hotelih 3/4* ob namestitvi v dvoposteljni sobi
 • prehrano po programu (L - letalo, Z - zajtrk)
 • vstopnine
 • kompetentno vodstvo slovenskega vodnika in lokalne spremljevalce
 • avdio sistem s slušalkami (ob skupini nad 15 potnikov)
 • stroške organizacije potovanja
 • nezgodno zavarovanje in DDV

Doplačilo (na poti)

 • 30 € za napitnine

Doplačila po želji (ob prijavi)

 • doplačilo med 15-24 oseb: 100 € na osebo
 • 600 € za enoposteljno sobo
 • 350 € za polpenzion (kosila / večerje)

Cena ne vključuje:

 • dodatnih obrokov
 • dodatnih ogledov
 • storitev po osebnih naročilih

Opomba:

 • Zaradi prilagajanja letalskim prevoznikom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridružujemo pravico do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa. Ob prijavi potrebujemo kopijo vašega potnega lista.
 • V primeru, da izberete doplačilo za polpenzion, boste imeli vključen vsak dan en obrok (kosilo ali večerjo), večinoma v restavracijah. Opozarjamo, da so obroki za razliko od tega, kar smo vajeni v Evropi, enohodni.
 • Japonsko obiščemo v sezoni, ko na tem območju cvetijo češnje. Opozarjamo pa, da je točen čas cvetenja odvisen od naravnih pogojev (vremenskih razmer), na katere nimamo vpliva.


Termin

Vaši podatki

Podatki o potnikih

1. Potnik

Vaše sporočilo

Način plačila

Ostali prijavni podatki